Respectul de sine

Tu nu te vei putea bucura niciodata de un respect autentic de sine atat timp cat vei cultiva ganduri negative legate de tine si de viata ta. Respectul de sine nu inseamna altceva decat sa te simti bine in pielea ta. Cine se simte bine in propria piele isi dezvolta astfel increderea in sine, care ii alimenteaza si mai mult respectul de sine. Cele doua calitati sunt surori gemene. Cine le cultiva poate realiza practic orice in viata.

Atunci cand te-ai nascut avea perfecta incredere in tine insuti. Tu ai venit in aceasta lume stiind cat de minunat esti. Cand erai bebelus erai perfect, stiai ca esti in centrul universului si nu te temeai sa ceri ceea ce iti doreai. In acel timp, tu iti exprimai liber emotiile, si cei din jur se pliau oarecum pe ele.

Exercitiile practicate in fata oglinzii sunt extrem de simple, dar uluitor de puternice. Ele constau in a-ti rosti afirmatiile in timp ce te privesti in oglinda. Oglinzile reflecta imediat propriile noastre sentimente. Cand eram copii, noi am primit majoritatea mesajelor negative de la adulti, in timp ce acestia ne priveau in ochi. Atunci cand se privesc in oglinda, majoritatea adultilor simt o stare negativa. Ei se critica sau se minimalizeaza singuri pentru un motiv sau altul.

Atunci cand te privesti in ochi si rostesti afirmatii pozitive, tu poti obtine rezultate extrem de rapide. Daca de-a lungul zilei ti se intampla ceva negativ, du-te imediat la oglinda si spune-ti: “Orice ar fi, te iubesc”. Evenimentele vin si pleaca, dar iubirea pe care ti-o porti trebuie sa ramana constanta, fiind cea mai importanta calitate din viata ta. Daca ti se intampla ceva minunat, du-te de asemenea la oglinda si spune-ti: “iti multumesc”. Multumeste-ti tie insuti pentru aceasta experienta minunata pe care ai creat-o.

Opteaza mereu pentru a emite ganduri noi ;egate de tine insuti. Exprima apoi in cuvinte aceste ganduri si spune-ti singur cat de maret te consideri si cat de mult meriti toate lucrurile bune pe care ti el ofera viata.

Louise Hay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *